Jdi na obsah Jdi na menu

Vrh F of X-rats - 27. 12. 2008

 Mayumi van Rattonia   x   Jaguar van TumTum

 

Elfarran Jaguar

 Matka: Dumbo, rex, zlatá siamská, solid, chovná I - IMPORT HOLANDSKO)

Otec: Standard, Dg, zlatý himalájský, berkshire, chovný - IMPORT HOLANDSKO)

----------------------- <:3( )~~~ -----------------------

Pro Elfarranku jsem nejdříve zamýšlela jiného manžela, měl se jím stát Cyprus of X-rats. Ale bohužel on a posléze i jeho bratr umřeli za zvláštních událostí krátce před krytím. Narychlo jsem tedy hledala manžela až jsem společně s dalšími lidmi došla k Jaguárkovi, který taktéž pochází z importu z Holandska. Pro jistotu jsem se ještě poradila s chovatelkou z Holandska (Anous) a ta my krytí přímo vychválila. Po schválení krytí Evčou už nic nebránilo krásnému vrhu.

Úžasné bylo jak si Elfinku zalíbila celá rodina Evči, zvláště manžel a já to bonznu - oni mi jí nechtěli vrátit!!! :o)) Ono, kdo si jí nezamiluje... no a o potkaních klucích ani nemusím mluvit. Přesně v termínu pak ze sebe Elfinka vyloupla 12 miminek, z toho tedy dvě mrtvá (jedno bylo hned a druhé umřelo pár hodin po porodu).

Elfinka byla u mě první samičkou, která mě nenechala šahat do hnízda. Miminka si střežila, nehla se od nich. Nikdy nekousla, ale dala mi jasně najevo, že ty miminka jsou jen její. Tento stav jí opustil cca okolo 10. dne miminek. Miminka byla po celou dobu úžasně baculínkatá a asi nejumytější mimča na světě. Skoro jsem se bála, že je Elfinka úplně ulízá. Zajímavostí také bylo, že od poměrně nízkého věku už mimča vycházela na túry okolo celého terárka.

Prvně mě vrh trochu zklamal, jelikož se narodili pouze dva rexíčci a později se i u některých mimi ukázal berkshire. Ale pak jednoho večera koukám na Andílka (Fallen Angel), jak je nějak divně žlutá. Chudákovi jsem jí začala nadávat, jak jsem si jí chtěla nechat a teď z ní je nějaký vysvětlalý siamák. Druhý den ráno mi došel mail od Anous, že koukala na fotky a ať si dám pozor, že se u nich začali rodit zlatí himalájci - velmi vzácné zbarvení, jehož genetika dosud není odhalena a že jak tak kouká, tak by mohli být i u mne. Samozřejmě první, kdo mě napadnul byla Fallen Angel. Od té doby jsem trávila nekonečné hodiny u netu s hledáním informací ohledně této variety, fotek mláďat, fotek dospělců. Anous bohužel barvu u mimin taky nepozná nikterak brzy (až v 10 týdnech), což pro mě bylo opravdu dlouho. Naštěstí mě pak napadlo kontaktovat Estelle z chovatelské stanice Alpha Centauri, která tuto varietu vyšlechtila.

Estelle je velmi hodná a trpělivá chovatelka. Obětavě mi pomáhala 4 týdny určit barvu miminek a odpovídat na mé občasně hloupé dotazy. Díky ní jsem se mnohému přiučila, nejen o této varietě, ale i o chovu celkově. Patří jí můj velký vděk! Což pochopitelně i trpělivým zájemcům o mimi, sami ví nejlépe, jak se do poslední chvíle nevědělo datum odběru malých. O to víc si myslím, že jsou mimča u těch správných lidí.

Fotky miminek naleznete ve fotogalerii miminek nebo extra fotky zde. Fotky berků některých mimi zde. Rodokmen k náhledu zde.

 

Předem chci upozornit na fakt, že zbarvení zlatá himalájská / siamská není můj vlastní výmysl. Samotnou by mě to nenapadlo, to jen díky mailu od Anous. Naše domněnky jsem nejdříve pečlivě probádávala, proto jsem tento fakt i dlouho držela v tajnosti. Toto zbarvení mohlo vzniknout geneticky - hodiny jsem hledala zbarvení předků obou rodičů, porovnávala s narozenými vrhy sourozenců, ale i tak mi to nedalo a kontaktovala jsem pro jistotu Estelle Sandford z anglické ChS Alpha Centauri, která tuto varietu vyšlechtila. Estelle mi nakonec potvrdila, že ve vrhu mám toto zbarvení a přímo mi vyjmenovala, kteří potkánci to jsou. Rejpalům ráda přepošlu onen e-mail.

 

Moc nerada bych, aby se následkem "divného" zbarvení začali všude rodit "zlatí himalájci". Opravdu je to rarita. Třeba když dáte na sebe dva zlaté, ani tak nedocílíte celého vrhu zlatých! Osobně si myslím, že bez odborné konzultace nikdo v ČR není schopný správně určit, zda se opravdu jedná o dané zbarvení. Ověřte si tedy, pokud narazíte na zlatého himi u někoho jiného, jak na to dotyčný přišel...

 

Výsledkem je, že se v české ChS X-rats narodili první zlatí himalájci a siamáci ve střední Evropě!!!

 

Toto zbarvení je zatím pouze v Anglii, Finsku, Holandsku a Francii.

 

A jak se daří miminkům teď?

 

Fabonia of X-rats († 13. 12. 2011)

Standard, Dg, BEH s agouti znaky, berkshire, chovná I

V ChS Bárnel (Praha)

zdraví před smrtí: bez problémů, objeven nádor ml. žlázy v tříslech v 25 měs. (vyoperován), o půl roku později se pod přední pravou packou objevuje další nádor ml. žlázy

Zemřela stářím ve spánku. (věk: 35,5 měs.)

Fabča bydlí s 3 potkanicema. Je to velká aktivka, která když už se zastaví, tak ráda spinká v hadrové kostce. Na jídlo moc není, občas si něco zobne a rychle utíká dál pozlobit solubydlící Indii.

1 vrh (G of Bárnel) - otec: Krišpín PotkanMarvel

děti: narozeno 12, odchováno 12

fabonijka.jpg

Fairy-tale of X-rats († 5. 11. 2010)

Dumbo, BES s modrými agouti znaky, berkshire

V ChS X-rats (já), chov nebyl

zdraví před smrtí: bez problémů

Byla uspána po silném kombinovaném (viry, houba Pneumocystis cirrini) zápalu plic. Pitva provedena, více zde. (věk: 22 měs.)

Pohádka je taková opatrná holčička, submisivní, ale není ustrašená. Z klece se na procházku žene mezi prvními, ale spíše než pro dobrodružství, tak pro pohlazení. Určitě je to velký mazlínek, který navíc zdědil úžasný pohled po Elfince! Více o ní zde.

v-zeleni-05po.jpg

Falco of X-rats († 11. 4. 2011)

Standard, Dg, BES s agouti znaky, solid, chovný II

V ChS Z Hamaku (Olomouc)

zdraví před smrtí: bez problémů

Zemřel sám stářím. (věk: 27,5 měs.)

Falínek je krasavec, který rád prozkoumává nové věci. Je to klidný a rozvážný mazel, který miluje trubky a hamaky. Rád také usne u majitelů v klíně. Falco je rozený správný alfa. Mrzí mě, že jsem o dění okolo Falca a jeho samém málo informována, většinu se dozvím jen, když se sama opakovaně vyptávám nebo od druhých.

Falco vyhrál 1. místo jako mazlík samec v Bochově, zúčastnil se ale i dalších výstav, jeho výsledky najdete zde.

falco-na-vystave.jpg

Fallen Angel of X-rats († 12. 10. 2010)

Rex, Dg, BEH s agouti znaky, solid, neuchovněna záměrně

V ChS X-rats (já)

zdraví před smrtí: bez problémů, objevena cysta na vaječníku v 21 měs., která způsobila obrovské zaplnění dělohy hnisem

Andílek se neprobrala z narkózy při potřebné kastraci. Více zde. (věk: 21,5 měs.)

Andílek se ze začátku všeho bála, ale nyní je to holčina první u dvířek klece. Je to obrovský mazel, který velmi často vyhledává lidskou ruku na mazlení a honění. Po mamince zdědila usínací manévry a ještě k tomu je klidnější. Více zde.

1. vrh (G of X-rats) - otec: Fido of X-rats

děti: narozeno 11, odchováno 10

2. vrh (H of X-rats) - otec: Faust of X-rats

děti: narozeno 14, odchováno 9

S houbičkou

Fáma of X-rats († 21. 8. 2009)

Standard, Dg, siamská s agouti znaky, berkshire

Na mazlíka u Kateřiny N. (Plzeň)

zdraví před smrtí: bez problémů

Fáma umřela při transportu během obrovských veder. Sice se ještě jakš takš po dovezení domů vzpamatovala, ale večer už byla mrtvá. Vysoké vedra, ten den rekordní, se jí stala osudným. :(( (věk: 8 měs.)

Fáma bydlí společně s Fire. Fáma je velká průzkumnice a nemá skoro čas na jídlo. Všude se vejde, vyleze a pokud ne, tak to zkouší tak dlouho, dokud se to nepodaří. Je to mazlík, ale většinou si pro pohlazení musí přijít sama. Jinak se moc nenechá chytat při průzkumu.

Obrazek

Faust of X-rats († 19. 10. 2011)

Standard, Dg, BES s hnědými znaky, solid, chovný II

Na mazlíka a chov u Kamily P. (Praha)

zdraví před smrtí: bez problémů

Umřel stářím ve spánku. (věk: 34 měs.)

Faustík je veliký pohodář a mazel. Moc rád spinká u paničky v klíně a nechá se drbkat. Prolejzačky ho moc nezajímají, to spíš ten hamáček a miluje roury, z kterých čučí na dění okolo. Bydlí s Caracáskem, kterého trochu uzurpuje. Faustík má nádherné tmavé znaky, místy skutečně černé.

1 vrh (H of X-rats) - matka: Fallen Angel of X-rats

děti: narozeno 14, odchováno 9

pict0063p.jpg

Fénix of X-rats († začátek března 2011)

Dumbo, rex, siamský s modrými agouti znaky, berkshire

Na mazlíka u Petry "Samanthy" K. (Praha)

zdraví před smrtí: bez problémů

Zemřel sám stářím. (věk: 26 měs.)

Gabriel je zvědavý mazlíček, který bydlí s dvěma klukama. Líbí se mu drbkání za ouškem a dlouhé hlazení po zádíčkách, které pak odměňuje pusinkami. Rád chodí na procházky, ale musí být v dohledu. K ostatním potkánkům moc nemá důvěru. S majitelkou mám osobní problémy. I přes veškeré mé snahy a porušení dohod ze strany majitelky mi byl několikrát odmítnut Gabriel k navrácení. Více zde.

1 nepovolený vrh - matka: Amber

děti: narozeno 11, odchováno 11

Obrazek

Fido of X-rats († 29. 12. 2010)

Standard, Dg, zlatý siamský, solid, chovný I

V ChS Gremleen's (Praha)

zdraví před smrtí: bez problémů

Umřel velmi rychle na následky mrtvičky. :'( (věk: 24 měs.)

Fido si v kleci ihned utvořil své místo a to nejlépe zavrtán v kožíšku Korzára nebo po boku nerozlučného kamaráda Goriláčka. Povahově je vyrovnaný mazel, který ale velmi rád vymýšlí lumpárny právě s Goriláčkem. Po zestárnutí se Fido stal jasným vůdcem smečky, s čímž je absolutně spokojený. Fido se také stal mediální hvězdou, více zde.

1. vrh (G of X-rats) - matka: Fallen Angel of X-rats

děti: narozeno 11, odchováno 10

2. vrh (Gremleen's) - matka: Gedžitka of X-rats

děti: narozeno 4, odchováno 0

3. vrh (A3 of Gremleen's) - matka: Xya of Gremleen's

děti: narozeno 10, odchováno 10

4. vrh (Loren) - matka: Jasmína Sankari

děti: narozena 4 mrtvá ml.

Fido papaláš

Fire of X-rats († 17. 6. 2011)

Dumbo, siamská s hnědými znaky, berkshire

Na mazlíka u Kateřiny N. (Plzeň)

zdraví před smrtí: bez problémů, měla nádor mléčné žlázy (objeven po dovršení 2 let)

Byla uspána pro stáří a zhoršení zdravotního stavu kvůli nádoru. (věk: 29,5 měs.)

Fire bydlela společně s Fámou, po její smrti nyní bydlí s Gaiou. Fire je spíš mazlík. Nové věci taky ráda zkoumá a kam se podařilo vylézt Famince, tam se snažila dostat taky. Nyní se zase Gaia opičí po Fire. Je to moc hodná holka, která přiběhne na zavolání a po Elfince je i řádný jedlík. :o))

Obrazek

Frances of X-rats († 12. 5. 2011)

Standard, Dg, zlatá siamská, solid, chovná II

V ChS Z Hůrky (Praha)

zdraví před smrtí: bez problémů

Zlatuška umřela stářím. (věk: 28,5 měs.)

Zlatuška, jak jí všichni říkají, je velmi rozmazlená holčina. Dlouhou dobu žila sama opečovávána manželem majitelky ChS. Nyní má již spolubydlící v kleci. Když se vyběhá, velmi ráda se pak rozplácne na gauči, nechá se drbkat a usne. No, prostě Zlatuška. :o))

1. vrh (V Z Hůrky) - otec: Karamel z TazManie

děti: narozeno 15, odchováno 14

2. vrh (X Z Hůrky) - otec: Frederik of BárNel

děti: narozeno 11, odchováno 11

Obrazek

 

ZDRAVOTNÍ SHRNUTÍ VRHU ZDE.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Mayumi van Rattonia x Jaguar van TumTum