Jdi na obsah Jdi na menu

Toto je otevřená žádost a zároveň upozornění před slečnou Samanthou (nick Samantha1987).

 

Tímto otevřeně žádám slečnu Samanthu, aby mi po porušení smluvených pravidel námi odsouhlasenými při odběru Fénixe vrátila Fénixe a to co v nejbližší době.

 

Pokud to bude vyžadováno, jsem ochotna zaplatit celou kupní částku zvířete i když na to majitelka dle domluvy nemá nárok.


Důvodem této žádosti je několik událostí, které mají trvání okolo 1 roku, kdy jsem se s majitelkou nesčetněkrát nepohodla ohledně podmínek jejího chovu a naopak. Nyní však přetekl veškerý pohár mé trpělivosti, kdy nakryla samcem určeným pouze na mazlíka – tedy bez možnosti odchovů. Potkan jí byl dán s domluvou, s kterou bez výjimek souhlasila a ta zněla, že je Fénix určen pouze jako mazlíček a není možno na něm odchovávat vrhy (včetně dalších podmínek). Ve výjimečných případech bych byla ochotna přistoupit na krytí, ale to pouze u mnou schválené samice. To se však také nestalo, vrh byl přede mnou tajen (i z toho faktu je zřejmé, že majitelka si je vědoma o porušení domluvy). Tyto pravidla platí pro celý vrh a u chovných potkanů je toto doloženo písemnou smlouvou. U nechovných (mazlíčků) byla domluva pouze ústní, ale dle zákonů ČR má stejnou váhu. Na ústní domluvu s výše zmíněnou osobu mám nezávislého svědka. Jak znělo v domluvě, nedodržením podmínek domluvy vzniká chovateli nárok na okamžité vrácení zvířete do mateřské ChS.

 

Historie celého sporu…

 

 Veškeré zde psané věci mohu dokázat maily, fotkami a svědectvím několika lidí.


Fénix byl předán majitelce Samanthě s výše zmíněnou domluvou, již nepokládala za překážku, jelikož se měl stát vysněným mazlíčkem a společníkem dvou kluků. Předání proběhlo v pořádku a majitelka se zdála být fajn.
První problém se objevil jen o pár týdnů později, kdy mi Samantha na můj mail, jak se daří Fénixovi, odpověděla, že je vše v pořádku, jen je Gabriel (byl přejmenován majitelkou) upištěný a má panickou hrůzu z ostatních kluků. Tato informace mě zarazila jelikož u mne byl Gabriel povahově zcela v pořádku a od tří týdnů žil v kleci s dospělými jedinci, tedy byl plně socializovaný. Může se však stát a tak jsem se pokoušela zjistit, v čem je problém a pomoci.
Natož jsem se dozvěděla velmi zajímavý příběh a to, že se Gabriel bál Lexe (jednoho z dvojice spolubydlících) a 2 týdny neslezl z vršku klece strachem. Poté byl tedy přendán do klece k neplodné samičce. K nim zanedlouho přibyla nová samička, jelikož chtěl Samanthy přítel novou holku. Gabriel s nimi v kleci zůstal. Vrácen ke klukům byl až v době, kdy si přítel stěžoval na to, že nová samice s Gabrielem neustále píská a perou se (ve skutečnosti samice odmítala samce od nakrytí). Kupodivu samice nezabřezla (což jsem se dozvěděla až po mé výzvě na zprávu, přestože mi bylo slíbeno, že budu informována). Lex Fénixe odmítnul a tak byl Gabriel přendán do miniaturní klece po křečkovi, kde byl sám. Na otázku, proč je v tak malé kleci, mi bylo odpovězeno, že nemá peníze na jinou.

Ukázka dané klece - fota zaslané Samanthou

Obrazek domecky.jpg

Samanthě jsem nabídla pomoc, že si všechny tři kluky vezmu k sobě a spřátelím, ale pomoc byla odmítnuta. Gabriela jsem i chtěla odkoupit nazpět, když měla Samantha peněžní problémy, ale opět jsem byla odmítnuta. Poskytla jsem tedy rady, jak by šlo docílit spolužití všech kluků.
Během několika měsíců jsem se náhodou z fóra na lidé.cz dozvídala, jak se kluci perou nebo je někdo pokousaný a že tedy přehazuje Fénixe na střídačku co měsíc z jedné skupiny kluků do druhé. Přestože jsem jí několikrát psala, že je toto nejhorší jednání a jak by měla své chyby napravit, bylo mi nejdříve slibováno, že tak učiní a později už jsem pouze četla, že ona tomu rozumí lépe a že Gabrielovi je dobře.
Jelikož jsem s tím nesouhlasila, Samantha mi nabídla návštěvu jejího bytu. Přijala jsem. Několikrát byly problémy s domluvou, ale nakonec se sraz zdařil. To, co mě však čekalo, jsem v nejhlubší duši nečekala. Dle mého úsudku byla většina potkanů mírně podvyživená (Gabriel vážil cca 300-350g v době, kdy jeho sourozenci měli okolo 550-650g a to byl Gabriel největší z vrhu), na malé vrstvě hoblin, která byla zčásti nevyměněná (zřejmě špinavá vrstva byla posypána čerstvou várkou), v misce jsem zahlédla pouze oves, pšenici, kukuřici, slisované seno ve válečcích a vyloupanou slunečnici – tedy ne zrovna bohatou až nevhodnou stravu. Chápu, že to Samantha nemá lehké v malém bytě s tříletým synem (nyní jsou mu zřejmě 4), dvěma psy a v té době s jedním křečkem a 9 potkany jako samoživitelka. V tom případě si však dle mého názoru nebudu pořizovat takových zvířat, které potřebují nejen finanční výdaje, ale i časové a prostorové. Na vzhledu celého bytu dle mne bylo očividné, že se majitelka potácí s problémy ve všech těchto směrech.

 

Několik fotek ode mne (Gabrielovi je 7 měsíců) a Samanthy, v jednom rohu je vidět čistá podestýlka, v druhém naopak, někde slušně krmený potkan a Fénix, prostě, abyste neřekli, že vybírám jen ty nejhorší fotky. Připomínám za stavu devíti celkových potkanů bez odchovu mimin.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Samantha ráda říká, jak jsem zde řekla, že je vše v pořádku a až později jsem otočila proti ní, že vše bylo špatně. Ano, má pravdu a já vysvětlím, proč jsem se tak zachovala. Z toho, co mě čekalo jsem byla absolutně v šoku, vůbec jsem nevěděla, jak se mám zachovat, co říci a co ne. Rozhodla jsem se proto tvářit jako, že je vše v pořádku, aby se mnou Samantha zůstala v kontaktu a já tak aspoň trochu mohla ovlivňovat, co se s ním bude dít. Bylo mi jasné, že mi Fénixe nazpátek nevydá. Neříkám, že to bylo správné rozhodnutí, možná ne, ale vidět nejoblíbenějšího samečka z vlastního vrhu v takovýchto podmínkách vám prostě vyrazí dech a přidá několik slz.
Nekrátko po této době se mi Samantha ozvala s tím, že Fénix má zřejmě potomky. Jedna její samice ze zverimexu porodila, prý to byla nehoda a že jedinou možností je, že byla oplodněna puštěnými samci přes klec (což byl pouze Gabriel, Lex a Dumbo). Na to, že takto samici lze oplodnit, jsem Samanthu již předtím upozornila, když jsem viděla, že kluky pouští do dosahu klecí samic. Tento vrh doprovázela další nehoda, kdy samice mláďat umřela v 9 dnech prý dle pitvy na selhání jater. Mláďata odkojila jiná samice a nakonec se dle vzhledu mláďat zjistilo, že samcem je Lex. Později jsem se od člověka, který je s ní v kontaktu dozvěděla, že ve skutečnosti prý její přítel dal samičku ke klukům do klece.
Dále následovaly zprávy od různých lidí a z fór, jak Samantha založila útulek pro potkany a bere si opuštěná zvířata k sobě, aby je zachránila. Co jsem se tak dopídila, tak Samantha má doma nyní okolo 20 potkanů a několik křečků. Osobně si neumím představit, jak takový počet zvířat naskládala k sobě domů. Přesný počet zvířat mi Samantha odmítla sdělit s tím, že pro mě bude jakýkoli počet potkanů stejně nepřiměřeně veliký. K tomu přibyl incident, kdy jí samec (Lex?) umřel pádem z horního patra klece. Již při návštěvě bytu jsem Samanthu upozornila, aby do vysoké klece přidala patra, aby se nestal úraz…
Poslední událostí a pro mě již vrcholem všeho, je další vrh Samanthy, který prý opět vzniknul strašnou nehodou, kdy samice Amber právě z posledního nečekaného vrhu povila poté, co prý její syn omylem zůstal doma zcela sám bez dozoru a pustil skoro všechny potkany společně. Faktem zůstává, že nejdříve vrh oznámila na facebooku. Uvedla, že rodiče jsou tajní, ale otcem je její nejúžasnější potkan (tak Fénixe častovala skoro vždy). Poté o rodičích radši nenapsala nic, posléze změnila na to, že neví, kdo otcem je, že se stala zase nehoda. Když jsem se jí na vrh dotázala, byla mi sdělena matka a otec je prý Fénix nebo Dumbo (dumbo, standard srst, modrý agouti?). Samice je standard, Dg, Fg, siamská, hooded, mláďata jsou pouze ve zbarvení siamská s ušima dumbo a standard, srstí standard a rex se znaky berkshire a hooded. Každý kdo se jen trochu vyzná v genetice vám ihned sdělí, že otcem může být jedině Fénix. Už jen dle srsti mláďat… Dle chování Samanthy usuzuji, že vrh nebyl absolutně náhodný (několikrát mi řekla, jak by po Gabrielovi chtěla miminka) a už vůbec ne, když se snažila rodiče tak dlouho tajit.

Obrazek Obrazek

Do článku jsem vkládala fotky jako důkaz, je zde také odkaz na diskuzi, kde se může každý (narozdíl od facebooku), nejen, Samantha vyjádřit, ale pouze pod podmínkou slušného chování.

VSTUPTE

 

Jelikož meze drzosti a dalších vlastností majitelky Fénixe neznají konce, přidávám další okopírovaný důkaz o tom, že se na mé zakázané linii po Fénixovi chová dál...

Samantha1987 - 26.07.10 10:06:35

 

miminka
dnes se nám narodila mminka předpokládané barvy siam,am.modrá,rex i standart,uši dumbo i standart.. kdo má zájem pište do vzkazů.Chápu že tu bude miliarda reakcí proč se krylo,čím s ekrylo,jak se krylo.Krylo se zdravými jedinci kvůli povaze a dlouho věkosti a velkému zájmu o potomky.Ale jak to všichni znají u některých zájem opadne a tak raději píšu i sem.

           

Pupy.P - 26.07.10 10:12:54

RE: miminka
Tak to jsem na reakce zvědavá, pokud to tady bude jako u psů..Kuli povaze chápu, ale zaráží mě ta dlouhověkost, to jste jako odvodili od předků, nebo jste kryli už ty "dlouhověký"?

Samantha1987 - 26.07.10 10:25:58

RE: miminka
to bych tomu dala,ne krylo s ejejich dětma,taky stavba těla abarvy hráli roli samozřejmě ,ale to je asi jasné.

Tru.Calling - 26.07.10 10:25:41

RE: miminka
Víš jak.. stejně by potencionální zájemnce dost zajímalo kdo byli rodiče, jestli už někdy měli malý a jak těm se daří.. proto mám ráda ChS, který maj fakt propracovaný webovky a člověk se z nich všechno pohodlně dozví a může si udělat obrázek:)

 

Samantha1987 - 26.07.10 10:27:49

 

RE: miminka
takhle se mě můžou lidi pohodlně zeptat :) sama od sebe bych nekryla,bylo to probraný s jinýma chs a zajištěno dostatek nových páníčků.. jen mám strach že ten dostatek nebude dostatečný :)

J.Lena - 26.07.10 11:26:15

RE: miminka
tak pak neni problem napsat po kom jsou atd. ja treba porad zvazuju tretiho, takze me, a nejen me, by se to info hodilo:) a pokud je to probrane s jinyma chs, proc to nenapsat verejne

 

Má reakce je jediná a konečná...

Takže Samantho... asi tak... je fajn, že si krytí konzultovala s plno chovatelama, ale že to nekonzultuješ se mnou, když jsou zvířata po mém samci, na kterým máš zakázáno chovat... prosila jsem, aby zvířata nešli do chovu... doufám, že ti to dělá dobře. Jsem moc ráda, že hatíš mou chovatelskou práci a jediné co mohu, je věřit, že se ti to někdy vrátí a pořádně se v tom vykoupeš, protože... ne, nebudu se rozčilovat kvůli takový spodině jako seš ty. Doufám, že si ještě na sebe dala sourozence, to by byla fakt bomba. ;-)
Aspoň si ukázala svůj pravý charakter... těžko něco víc k tomu dodat. Však ono se ti to vrátí. Tleskám tvému "chovatelskému" nástupu, kašlat na ostatní chovatele, porušovat domluvy a úmluvy, krást cizí linie a dělat si, co se ti chce, jen proto, aby si ukázala, že to můžeš dělat... bravo, seš jedinčka!