Jdi na obsah Jdi na menu

Druhy křečků a křečíků stručně a přehledně

elias-23mes-03po.jpgKřečci a křečíci patří dlouhodobě k nejoblíbenějším a nejčastějším domácím mazlíčkům v lidské péči. To má jisté výhody, ale mnohdy spíše více nevýhod. Je to zkrátka univerzální domácí mazlíček a lidé se často nezamýšlí nad jeho skutečnými potřebami a vlastnostmi, které jim tato úžasná zvířátka mohou dát a jak moc je to kompatibilní s jejich představami. Proto si v tomto článku zkráceně představíme všechny druhy křečků a křečíků, které lze aktuálně získat, abyste si vybrali ten nejlepší druh vhodný pro vás. Samozřejmě vždy se najdou výjimky a záleží hodně na vašem přístupu i pozadí zvířátka, ale každý druh je něčím specifický a to je právě to, co vám níže popíšu dle vlastních zkušeností, známých faktů a po poradě se zkušenými chovateli daného druhu.

Ještě si dovolím malé upozornění - abyste měli největší šanci získat zvířátko s jeho typickými vlastnostmi pro daný druh, vždy pořizujte pouze mláďata od registrovaných chovatelů s průkazem původu (PP). Zaručí vám, že máte skutečně čistý druh, že má mládě správnou socializaci, že je chován ve vhodných podmínkách (včetně jeho rodičů), správně vyživován a měl by být brán zřetel i na zdraví, povahu a genetiku předků. To vše je důležité pro správný vývoj mláděte k vytoužené charakteristice.

 

Křeček versus křečík

robo-kluk-4po.jpg

Začněme vysvětlením lidového rozdělení druhů na křečky a křečíky. Kupodivu to neustále dělá mnohým problémy, přitom rozdíl je již patrný ze samotného názvu. Křečci (křeček, angl. hamster) jsou větších rozměrů, zjednodušeně se dá říci, že jsou vždy větší než lidská dlaň. Křečíci (křečík, angl. dwarf hamster) jsou menších rozměrů, to jest vždy menší než lidská dlaň. Když uvidíte označení "trpasličí křeček" jedná se pouze o špatný překlad anglického označení "dwarf hamster", v češtině je toto slovní spojení bez významu.

Rozdělíme-li tedy všechny druhy běžně chované v domácnostech - jediným zástupcem křečků je křeček syrský. Naopak křečíků je hned několik - kř. džungarský, kř. Roborovského, kř. Campbellův, kř. čínský a asi si zaslouží zmínku i hybridi kř. džungarského a Campbellova.

megan.jpg

Z biologického hlediska všechny druhy patří do čeledi Myšovití (Muridae) a podčeledi křečci praví (Cricetinae). Křeček syrský patří do rodu Mesocricetus, zatímco všichni křečíci patří do rodu Phodopus kromě křečíka čínského. Ten patří do vlastního rodu Cricetulus a dělá v tom trochu nepořádek. Proto ho některé země řadí mezi křečky nebo mu dávají samostatnou skupinu. Osobně si však myslím, že naše laické rozdělení na křečky a křečíky je úžasné a poradí si i s takovým uličníkem jako je číňánek, který je vzhledem i charakteristikou velmi blízký ostatním křečíkům z rodu Phodopus.

A nyní tedy začněme jednotlivě od těch největších (dle délky těla) ...

 

Křeček syrský (= zlatý, medvědí, teddy)

lionek-07mes-04p.jpg modrosyranda-01p.jpg

Velikost křečka: délka - cca 15 cm, hmotnost - 125-225 g, většinou jsou samice větší než samci
Minimální velikost ubikace: 100x50 cm / plocha 5 000 cm2
Sociální život: samotář (jeden křeček na jednu ubikaci)
Aktivita: noční (převahuje aktivita po 18.-20.h večerní do rána), půl na půl aktivní a pasivní (občas se naučí vylézt na pravidelné krmení přes den nebo vás pozdravit nebo také ne a čekají, až si je vyndáte vy, nemívají rádi přímé vyndání z domku hned po probuzení)
Povaha: od chovatelů jsou většinou mazlíci a velmi kontaktní, ale umí být i nepříjemní bručouni, kteří doteky nemají rádi a umí to dát velmi razantně najevo, oproti křečíkům jsou klidnější a pomalejší
Rozdíly mezi samcem a samičkou: samci jsou obvykle mazlivější a klidnější, někdy však mohou být více cítit
Průměrný věk dožití: 2 roky
Zdraví: obvykle zdraví, občas nádory
Aktuální dostupnost druhu s PP: dostupný, chovatelé mívají často volná mláďata ihned k odběru
Obsáhlejší článek o druhu: zatím není sepsán

- - - - -

Křečík Campbellův

eckobrasi-01p.jpg tatsuta-01p.jpg

Velikost křečka: délka - cca 9-12 cm, hmotnost - 35-80 g, většinou jsou samci větší než samice
Minimální velikost ubikace: 70x45 cm / plocha 3 000 cm2 (pro 1-2 křečíky, pro více musí být větší)
Sociální život: společenský - středně velké skupiny (měli by vždy žít minimálně ve dvojici, ale mohou být i velké skupiny až o desítkách členů, výjimečně někteří jedinci vyžadují žít samotářsky)
Aktivita: noční, ale s velmi slušnou denní aktivitou (aktivita je většinou cca 2 hodiny dopoledne, poté začíná od cca 16h až do rána s pauzami), aktivní (zpravidla si o kontakt aktivně říkají sami, jen co vás zaslechnou)
Povaha: obvykle velmi kontaktní a mazliví, může se u nich objevit tzv. teritorialita, kdy si razantněji hájí své území, ale mimo něj se už chovají přátelsky, většinou jsou středně aktivní
Rozdíly mezi samcem a samičkou: žádné, možná jen ve snášení ve skupinách - holky se lépe snáší v menších skupinkách, kluci naopak ve větších
Průměrný věk dožití: 2,25 roku
Zdraví: obvykle zdraví, občas cukrovka, některé linie obezita
Aktuální dostupnost druhu s PP: hůře dostupný, chovatelů je nyní v ČR pár, obvykle je na mládě potřeba čekat cca 3-4 měsíce dle období (Campbelláci se přes zimu nerozmnožují nebo jen s velkým úsilím chovatelů, proto má většina chovatelů v této době pauzu.)
Obsáhlejší článek o druhu: ZDE

- - - - -

Křečík čínský (= daurský)

lazulka-06mes-01p.jpg lewi-04mes-01p.jpg

Velikost křečka: délka - 10-12 cm, hmotnost - 30-45 g, samci jsou vždy větší než samice
Minimální velikost ubikace: 70x50 cm / plocha 3 500 cm2
Sociální život: samotář (jeden křeček na jednu ubikaci)
Aktivita: noční (striktní aktivita po 20.-22.h večerní, popřípadě po zhasnutí světel do rána), pasivní (obvykle je potřeba si ho vyndat z domečku, čemuž se nikdy nebrání, lze ho naučit na pravidelný čas i přes den)
Povaha: od přírody jsou trochu plašší, ale za to nejmírumilovnější křečíci k lidem, obvykle se velmi dobře ochočují, jsou klidní a velmi hodní v ruce, v ubikaci umí být rychlé aktivky nebo středně aktivní, je nutno podotknout, že jsou oproti ostatním křečíkům čunčata a jejich moč je více cítit
Rozdíly mezi samcem a samičkou: samci jsou o (nemalé) kulky větší :o)), někdy u samců může ochočení trvat o trochu déle, jinak žádné
Průměrný věk dožití: 2,75 roku
Zdraví: zdraví, super imunita a vysoký věk dožití i až 4 roky
Aktuální dostupnost druhu s PP: vzácný, jediná česká ChS má odchovy nepravidelně
Obsáhlejší článek o druhu: ZDE

- - - - -

Křečík džungarský

dzarbucha-01.jpg amber-01.jpg

Velikost křečka: délka - 8-11 cm, hmotnost - 40-55 g, není rozdíl ve velikosti dle pohlaví
Minimální velikost ubikace: 70x45 cm / plocha 3 000 cm2
Sociální život: samotář (jeden křeček na jednu ubikaci)
Aktivita: noční (obvykle aktivita po 18.h večerní), půl na půl aktivní a pasivní (někdy se dobře naučí na zavolání nebo krmení v pravidelný čas přes den, jindy je potřeba si ho vyndat z domečku, čemuž se obvykle umí bránit, nemají to rádi hned po probuzení)
Povaha: obvykle se velmi dobře ochočují, jsou mazliví, kontaktní, většinou střední až klidnější aktivity
Rozdíly mezi samcem a samičkou: žádné
Průměrný věk dožití: 2,25 roku
Zdraví: obvykle zdraví, občas nádory a cukrovka
Aktuální dostupnost druhu s PP: středně dostupný, aktuálně je v ČR jen pár stanic, mláděte se však většinou dočkáte do 1-2 měsíců
Obsáhlejší článek o druhu: zatím není sepsán

- - - - -

Křečík Roborovského

robo-spol-01p.jpg dvojtecka-01p.jpg

Velikost křečka: délka - 6-9 cm, hmotnost - 15-30 g, není rozdíl ve velikosti dle pohlaví
Minimální velikost ubikace: 60x40 cm / plocha 2 500 cm2 (pro 1-2 křečíky, pro více musí být větší)
Sociální život: společenský ale... (Společenský je v přírodě, kde žije v menších rodinných skupinkách, v domácím prostředí to však velmi často nevyjde a skupina musí být obvykle v dospělosti, t.j. věk 4-6 měsíců, rozdělena.)
Aktivita: noční (obvykle aktivita po 18.h večerní), aktivní (o kontakt a mazlení v ruce obvykle nemají zájem, ale jsou velmi zvědaví a k ruce jdou sami)
Povaha: já jim říkám turbokoule - robokoule, jsou to roztomilé, nezastavitelné kuličky, které jsou velmi zábavné na pozorování, ale na mazlení moc nejsou, protože na to zkrátka nemají čas :o)) , ale občas se zadaří, jsou velmi aktivní
Rozdíly mezi samcem a samičkou: žádné, jen ve snášenlivosti ve skupinkách, samci obvykle musí žít po jednom velmi brzy - někteří chovatelé dávají samce jen jednotlivě, u samic je větší šance, že to soužití ve skupince klapne - obvykle jsou-li to sestry (vztahy však bedlivě sledujte, během jediné noci může dojít k velké bitce a v lepším případě ke konci přátelství, v horším je to i s úmrtím)
Průměrný věk dožití: 2 roky
Zdraví: obvykle zdraví, málokdy cukrovka
Aktuální dostupnost druhu s PP: dostupný, aktuálně je v ČR dost stanic, mládě většinou seženete ihned k odběru nebo si počkáte cca 1 měsíc
Obsáhlejší článek o druhu: zatím není sepsán

 

- - - - -

 

Následující "druh" nelze sehnat s PP nikde jinde kromě Holandska, ale jelikož je ve své podstatě nejrozšířenějším křečíkem kvůli zverimexům, množírnám a hobby chovatelům, tak pro informovanost o jakési charakteristice, přidám vlastnosti a popis také jim. Je nutné však vysvětlit, že jelikož chov nemá žádná pravidla, ani ustálenost, jsou všechny vlastnosti velmi rozházené, neustálené a vždy záleží, které geny zvítězí. Jedná se totiž o spojení dvou druhů, které si jsou blízké vzhledem, ale už ne tolik ostatními vlastnostmi. Navíc tito hybridi také doplácí na nekvalitní chovatelské podmínky po všech stránkách, v kterých se rodí. Silně tedy doporučuji se držet čistých druhů a podpory etického chovu. Je to lepší jak pro vás, tak pro zvířata.

 

Hybrid křečíka džungarského a Campbellova
(= křečík džungarský nebo Campbellův ve zverimexech, množírnách a u hobby chovatelů)

hybrid-01p.jpg hybrid-02p.jpg

Velikost křečka: délka - 8-11 cm, hmotnost - 40-60 g, není rozdíl ve velikosti dle pohlaví
Minimální velikost ubikace: 70x45 cm / plocha 3 000 cm2
Sociální život: obvykle skončí jako samotář (Záleží čí geny vyhrají, ale tak z 80% skončí jako samotáři. Proto doporučuji zkusit maximálně dvojici a počítat s tím, že se stejně rozdělí v dospělosti, t.j. okolo 4 měsíců. Nebo ještě lépe si vzít rovnou pouze jednoho.)
Aktivita: noční (obvykle aktivita po 18.h večerní), aktivní (pokud nejsou z extra zlých podmínek, tak obvykle chodí aktivně k ruce, dají se naučit na krmení ve stejnou dobu)
Povaha: Je opravdu velmi různorodá od mazlivých, klidných křečíků až po prskavé koule, které na sebe nikdy nenechají sáhnout. Většinou jsou však více kousaví a mají často problémy s labilitou. Nezřídka se objevuje teritorialita, tedy že si křečík brání své území, v ruce se pak obvykle chová o trochu lépe.
Rozdíly mezi samcem a samičkou: žádné stálé rozdíly, velké rozdíly jsou celkově mezi jednotlivci jako takovými
Průměrný věk dožití: 1,5 roku
Zdraví: obvykle mají různorodé zdravotní problémy a kratší život (často kombinace vlastností "druhu" a špatného chovu), z Holandska vím, že i tam, kde je chov veden lepším způsobem mají často cukrovku, problémy s obezitou, nádory a celkově se dožívají nižšího věku.
Aktuální dostupnost druhu s PP: nedostupný, v žádné zemi nelze chovat s PP kromě Holandska, kde je brán některými chovateli a klubem jako "čistý" křečík džungarský
Obsáhlejší článek o druhu: zatím není sepsán

 

Článek byl aktualizován 26. 6. 2023. Autor textu i fotografií: Bc. Kateřina Ungrová.