Jdi na obsah Jdi na menu

Hachiro of X-rats

(♥ 6. 2. 2021 - † 11. 8. 2022)

hachiro-16mes-02p.jpg

Short hair, BE lilac

(aa bb C- dd Dg- Pp Sisi Sasa Wawa)

 

Test na cukrovku: negativní (29. 9. 21, 31. 5. 22)

 

otec: Pipin von den Ravensbergen (DE) - short hair, blue fawn

matka: Yoggie of X-rats - wavy, satin, BE lilac, silvering

 

Po Yoggie jsem si chtěla nechat od začátku kluka. V prvním vrhu mi proto dala 5 holek a jediného kluka. Měl barvu lilac fawn, které jsem tou dobou měla opravdu hodně a chtěla jsem i jinou barvičku a tak jsem si nechala holčičku a řekla si, že u druhého vrhu bude určitě štěstí na mé straně. Haha... Yoggie mi ukázala zač je toho loket a porodila 7 holčiček a opět jediného kluka. :o)) Říkala jsem si, že je to jasné, že bude také lilac fawn, ale už mi to bylo tak trochu jedno. Nakonec se ale z chlapečka vyloupnul BE lilac a musím říct, že jsem krapet spokojenější. Sice vysněná modrá to není, ale co... hlavní je, že klučina je docela přátelský k ruce a věřím, že ho holky naučily, jak na ně. ;-) No a jméno, které znamená osmý syn bylo naprosto jasné. 8. mládě a jediný syn. :-)

Hachiro z neznámého důvodu neroste, je to takový trpaslíček. Přitom táta je obrovský, mamka drobet menší a zbytek předků obři... zkusím, zda bude tento malý vzrůst dávat i geneticky a pak se rozhodnu, zda ho dále v chovu využívat, či ne. Povahově je takové torpédko, které u všeho hned musí být, vše prozkoumat. Je neskutečně zvědavý. K ruce se žene, vzít se nechá trochu nejistě a v ruce se klidně nechá pomazlit, ale hlavně neztrácet přehled, co se kde děje v okolí. V klučíčí skupince je nekonfliktní. Ví, kde je jeho místo a rozhodně ho to netrápí. :-)

Zkusila jsem s ním první vrh s menší samičkou a mám velkou radost, protože některá mláďata sice byla menší, ale ne tak moc a většina spíše větší. Vypadá to tedy, že své liliput geny zrovna moc nepředává, což je moc dobře. Jsem i ráda, že nesvětlá a není silvering, což je poslední dobou nejen u mne čím dál větší vzácnost. Hachi se však po svém prvním krytí neskutečně změnil v chování... testosteron mu stoupl do hlavy neskutečným způsobem a bohužel neopadl. Rozhodl se sesadit z trůnu svého otce, který je asi tak 3x větší a nakonec se mu to podařilo. Bohužel není tak dobrým alfou, protože hodně používá kousavé útoky a díky tomu mám nyní hodně kluků s pokousanýma ušima. Nicméně poté, co nastolil svou krutovládu a všichni ustoupili, se ve skupince pomalu zase rozhostil klid, ale je to takový klid s trochou strachu. Změnilo se i jeho chování k lidem. Sice je zvědavý a přijde se podívat, ale do ruky už moc nechce. V ní je pak trochu neklidný a dlouho v ní nevydrží. Stal se z něj takový naspeedovaný nerváček. No, uvidíme, co s ním udělají přibývající měsíce a já doufám, že to jeho ego trochu opadne... je to škoda.

Nějakou dobu to trvalo, ale i na Hachiho došlo a konečně se uklidnil. Stále je alfou ve skupince, přestože po ní chodí několikanásobně větší kluci, ale velikost není vše, že? :-) Nicméně Hachi už vládne klidněji, moudřeji a konečně se jeho skupina stala tou nejstabilnější, i když tam má hned několik pubertálních výrostků. Navíc jeho první mláďata krásně vyrostla a já mohu konstatovat, že se jedná o úžasná zvířata a tak se těším a již plánuji další potomky, tak snad se opět zadaří.

Bohužel puberťáci ve skupince dospěli a začali zkoušet své hranice a hlavně Hachiho postavení a ten z toho nějak začal být špatný. Pochopil, že už na to nemá. Po delších bojích přenechal vedení mladším a přešel do ústranní, ale tak nějak hodně sešel hlavně psychicky, stranil se a přišlo mi jakoby najednou neměl pro co žít. Celý život byl drobnější a měl z toho tak trochu napoleonský komplex, velmi brzy se stal alfou. Neměl na to velikost, ani sílu a tak to doháněl zvýšenou šikanou až agresivitou vůči ostatním. Na své postavení byl hrdý a bylo to pro něj vše. Když byl sesazen, vůbec to nebyl schopný rozchodit. Ať jsem dělala, co jsem dělala, pár dní na to umřel. Byl to pro mne dost šok, protože jinak mu viditelně nic nebylo, kluci ho respektovali, nikdo mu nic nedělal, dokonce s ním někteří spinkali, což se předtím nikdy nestávalo. Nemohla jsem nechat dělat pitvu a tak nějak to nechápu, ale prvotní byla určitě "psychická porážka" a osobně si také myslím, že to byl jediný důvod.

 

Odchovy: vrh T2 (7)