Jdi na obsah Jdi na menu

Fluffy of X-rats

(♥ 20. 12. 2020 - † 9. 1. 2022)

fluffy-03mes-01p.jpg

Wavy, satin, blue, silvering

(aa Bb C- dd Dg- P- U- Sisi sasa wawa)

 

Test na cukrovku: negativní (31. 3. 2021)

 

otec: Nyx of X-rats - short hair, blue, silvering

matka: Althea of X-rats - short hair, BE lilac

 

Díky tomu, že jsem dlouho nevěděla, že mám v chovu tak trochu jiný satén, jsem si tuto vzácnou linii nedržela v dostatečném počtu zvířat. Navíc logicky bylo těch pár zvířat na sebe poměrně hodně příbuzných a tak následovala mravenčí práce po několik let, abych geny tak nějak udržela a zároveň linie osvěžila novou a nepříbuznou krví. Dlouho se mi tak wavy nerodili, protože nebylo z čeho. Až nyní jsem konečně mohla začít spojovat různé linie a doufat, že se recesivní geny podařilo v linii udržet. Zde byly šance vysoké a já v nějakého toho střapáčka velmi doufala. Krytí rodičů nebylo zrovna nejsnažší, protože Nyxík se moc neměl k činu, ale nakonec se podařilo a narodil se překvapivě nádherně velký vrh. Dlouho jsem se neudržela, Althea mne do hnízda pustila a já se málem zbláznila radostí - 2 wavy ve vrhu!!! Prostě zázrak. A abych měla o čem přemýšlet, byl to kluk a holka.

Od začátku jsem si chtěla nechat holčičku, ale protože druhý, také důležitý vrh ve wavy linii, nevyšel, začala jsem si říkat, že vlastně asi kluk by byl důležitější. A tak začalo dilema... A jak jinak od začátku se mi krapet víc líbil klouček. Jak ale mláďata rostla, Fluffy si mne každým dnem získávala více a více. Velmi akční treperenda, která nejen že nechyběla u každé srandy, ale také jí většinou iniciovala. Jako první se přestala bát ruky a chodila mne vítat, první začala jíst z ruky... no a když i se mi postupně začala líbit víc než bráška, nebylo o čem přemýšlet. Risknu to a ponechám si samici, která bude též velmi důležitá v chovu. A navíc velmi sympatická holčička v mé opět vysněné modré barvě po delší době s úžasně dlouhým a chlupatým kožíškem. :-)

Na mláďátka Fluffy jsem se děsně těšila. Nejhezčí wavy, jakého jsem kdy měla... a to už nahrávalo tomu, že to nebude jen tak. Fluffy postupně vystřídala snad většinu mých i zapůjčených samců, ale bohužel vždy měla pouze falešné březosti. Zabřezla pouze jedinkrát s Mauriciem, ale 4 poměrně velká mláďátka nedokázala porodit. Postupně je s mou velkou pomocí porodila, již samozřejmě mrtvá. To jí zachránilo život. Holt jí asi nebylo souzeno mít mláďátka. Je mi to moc líto, ale hlavně, že to zvládla a je v pořádku.

Když si Fluffy orazila, nedalo mi to a znovu jsem zkusila ještě jeden pokus o mimča, bohužel to ale opět skončilo falešnou březostí. Dále holčičku nebudu trápit, i když ne že by si to neužívala, potvůrka. Doufám, že geny této linie seženu po samcích a nebudou zcela ztraceny. Povahově, velikostí a zkrátka vším je jinak úžasný mazlík. Tak si u nás bude užívat zaslouženého důchodu a bude vychovávat omladinu.

Fluffy si nějakou dobu užívala bezstarostnou pohodu v holčičí partě. Nic nenasvědčovalo tomu, že se něco děje, snad jen její typické nešvary, které jsem přisuzovala různým hormonálním výkyvům a problémům (plešatění, výkyvy hmotnosti). Pak se jí jednoho dne objevil na lopatce strup. Měla jsem za to, že jsem si nevšimla nějakého zranění. Strup hezký, tak jsem jen čekala, kdy se vše zaléčí a bude to ok. Ale strup se začal zvětšovat. Nejdřív jsem myslela, že se mi to zdá, pro jistotu jsem ho začala mastit pro rychlejší odloupnutí. Fluffy byla úplně v pohodě a nic nenasvědčovalo problémům... pak jsem musela se synem do nemocnice na delší pobyt. Po návratu jsem Fluffy našla s ještě větším strupem, který nyní poprvé vypadal jasně jako nekróza. Vůbec nechápu, z čeho se mohla vytvořit. Když jsem Fluffy prohlédla pozorně celou, zjistila jsem, že se jí nekróza vytvořila i na spodku těla. Bohužel tak hloupě, že ucpala všechny "díry". Byl to dost šok a vůbec jsem nechápala, co se děje. Rychlo léčba nezabrala a veterinářka doporučila uspání. Zřejmě došlo k nějakému imunitnímu selhání... těžko říct. Nikdy jsem se s ničím podobným nesetkala (kromě nekróz po vpichu atb), ale zde se to prostě objevila bez zjevné příčiny. Jsem ráda, že jsem se aspoň vrátila natolik včas, že jsem vše mohla ukončit tak, aby se moje úžasná chlupatice netrápila. Bohužel někdy je to to jediné, co se dá udělat. :-(

Odchovy: ? (?)